Gardintrender 2021

  • Trender

Årsskiftet närmar sig och med det följer nya inrednings- och gardintrender. Luxaflex® gardinexpert Susanne Pernefors ger tips och förklarar trender som kommer under 2021, och förbereder dig inför att välja gardiner som kompletterar ditt hem.

Fem trender att hålla ögonen på under 2021

”Fönster tar upp mycket plats i rummet, så gardinerna har stor betydelse för din övergripande inredning. När gardinerna dessutom har bra funktioner skapar de inte bara ett trevligt intryck, utan är dessutom funktionella” säger Susanne.

Sea loungegardin, bestående till ca 50 % av återvunnen plast Sea loungegardin, bestående till ca 50 % av återvunnen plast

Under 2021 är det framförallt dessa fem trender som kommer att vara stora i gardinvärlden:

  1. Naturliga färger och material
  2. Automatisering är här för att stanna
  3. Gardinernas funktionalitet blir viktigare
  4. Gardinlängder blir ännu större i framtiden
  5. Gardiner med hållbara funktioner

Inred med naturliga och varma färger

En av de stora färgtrenderna under det kommande året är naturliga och varma färger. Bruna färger, från mörkbrun till beige, och accentfärger i röda nyanser, som rost och rosa, kommer att definiera inredningen och prägla hemmen under 2021.

Samtidigt säger Susanne att den vita och minimalistiska stilen nu är svag, och att vi nu kommer att se mer färg på väggarna – en trend som vi redan har sett under de senaste åren. Hon säger även att milda gröna och blå toner kommer att fortsätta att ha sin plats i inredningen, även om de varma färgerna vinner mark.

LÄS OCKSÅ: Brave Ground – årets färg 2021 >

”Under 2021 börjar inredningen luta mot en mer naturlig stil, och de lite lyxigare och tyngre trenderna med sammet och material i metall som varit så populära de senaste åren backar en aning.”

– Susanne Pernefors

Loungegardin i kombination av olika gröna nyanser Loungegardin i kombination av olika gröna nyanser

Bjud in naturen

”Samtidigt som de bruna och varma färgerna blir trendiga ser vi även att naturliga material kommer att bli en stor trend nästa år” säger Susanne.

För gardiner innebär det här att material som ull och linne blir allt populärare. I allmänhet kommer inredningen utmärkas av att nya, designade prylar kombineras med återanvända och äldre ting, som tillsammans skapar ett unikt och personligt hem.

LÄS OCKSÅ: Nordisk bohemstil – Inspireras av Emily Salomon >

Susanne Pernefors, Marketing Manager på Luxaflex® Sverige Susanne Pernefors, Marketing Manager på Luxaflex® Sverige

”Gardinerna är en viktig detalj i hemmet eftersom du använder dem varje dag. De spelar en viktig roll för ditt välbefinnande, din integritet och dina fria utrymmen. De har även en mängd funktionella egenskaper som gör att automatiserade gardiner kan vara något att investera i.”

– Susanne Pernefors

Automatiseringen är här för att stanna

Under de senaste åren har smart hemhjälp i form av hemassistenter, robotdammsugare och apparater som kan styras med mobilen fått ett större utrymme i hemmet.

Den här automatiseringen har även nått gardinerna, som med hjälp av PowerView® Automation kan öppnas och stängas på vissa klockslag, styras med rösten eller med en fjärrkontroll. Det här gör att du alltid får optimala förhållanden i ditt hem. Susanne menar att det här är en lösning som kommer att vara ett naturligt tillval när du köper gardiner i framtiden.

Automatiserade gardiner gör att du får ut mer av dina gardiner utan att du behöver gå runt i huset och öppna eller dra igen gardinerna manuellt. Dessutom kan du känna dig säkrare eftersom du får det att se ut som om någon är hemma även när du inte är det.

LÄS OCKSÅ: Besök ett intelligent hem hos familjen Gregersen >

PowerView® app, för automatiserade gardiner PowerView® app, för automatiserade gardiner

Vi ställer större krav på gardinerna

”Gardiner kan göra mycket idag och deras funktionalitet kommer öka ännu mer under de kommande åren” säger Susanne. Gardinerna ska inte bara hålla ute ljuset, utan även skapa välbefinnande och tillgodose dina behov på bästa möjliga sätt.

I sovrummet är gardiner för mörkläggning ett måste för att få bästa möjliga sovförhållanden i form av ett mörkt rum med rätt temperatur. Samtidigt är behoven i vardagsrummet och köket annorlunda. Här är två förslag på gardiner som både passar nästa års trender och som ger ditt hem ett riktigt lyft med hjälp av funktionella egenskaper:

Silhouette® gardiner

En gardin som ger dig full kontroll över insyn, utsikt och insläpp av ljus. Silhouette® består av tyglameller som filtrerar det starka solljuset och omvandlar det till ett mjukare ljus. Lamellerna kan vinklas för att justera eller helt stänga ute ljuset.

Duette® gardiner

En energieffektiv gardin med en speciell cellstruktur som reglerar rummets temperatur och minskar bullernivån och energikostnaderna. Duette® filtrerar solens skarpa strålar och kan placeras upptill, nertill eller mitt i fönstret, beroende på just dina behov.

Silhouette® gardin - Duette® gardin

Tips från gardinexperten:

”Många tror att gardiner för mörkläggning måste vara mörka eller svarta för att fungera optimalt, men det behöver de inte vara. Mörkläggningskvaliteten ligger nämligen inte i färgen, utan i tygkvaliteten. Om du vill kan du därför skaffa gardiner för mörkläggning i ljusare nyanser.”

Inred med gardiner från tak till golv Inred med gardiner från tak till golv

Gardiner i linne, sammet och ull

Trender kommer och går, och när det gäller långa böljande gardiner som hängs på gardinstänger och skenor har modet varierat genom åren. Nu ser vi att de verkligen börjat ta plats i hemmen igen och den trenden håller i sig ett bra tag till, tror Susanne.

Kraftiga och välsydda gardiner ger rummet lite extra takhöjd och skapar en speciell och mysig atmosfär i hemmet. Lyxiga loungegardiner med mjuka veck som är snygga både när gardinen är fördragen och inte, är fortfarande den populäraste typen av gardin.

Gardinlängder finns i en mängd olika färger, modeller, tjocklekar och vävar, till exempel linne, ull och hållbara material som passar de nya trenderna väl.

”Vi ser att intresset för hållbara gardiner ökar allt mer. Många kunder värdesätter att gardinerna har hållbara funktioner eller tillverkas på ett hållbart sätt.”

– Susanne Pernefors

Hållbarhetstänket genomsyrar gardinerna

Många kunder har hållbarhet i fokus när de köper inredning till sina hem. Du kan ge ditt hem ett hållbart lyft genom att välja gardiner av miljövänliga material från lokala tillverkare.

Dessutom kan du välja energieffektiva gardiner med bra isolering som håller värmen eller kylan i hemmet efter dina behov. Det här är ett val som du kan se direkt på energiförbrukningen, eftersom hemmet förlorar 50 % av värmen genom fönstren.

Du kan även välja att köpa gardiner som tillverkats i tyg av återvunnen plast. Luxaflex® har till exempel SeaTex™ som tillverkats av återvunnen plast från havet.

LÄS OCKSÅ: Inred hållbart med gardiner >

Rullgardin Sea-Tex™, tillverkad av återvunnen havsplast Rullgardin Sea-Tex™, tillverkad av återvunnen havsplast

Få fler tips och information om trender

Om du letar efter nya gardiner kan du hitta många goda råd och inspiration på vår blogg. Läs mer om inredning som skapar välbefinnande och allt som händer inom gardinvärlden.